Oldalak

2013. január 7., hétfő

Csipkés karkötő


Ezen a hétvégén tanultam ezt a szép csipke horgolást.  Úgy nézett ki, hogy nagyon bonyolult lesz elkészíteni, de találtam egy részletes leírást és nekikezdtem. 
Szükség van egy szép sima fonalra, amely megmutatja az összes mintát.  Válassza ki a fonalat (nem kell sok belőle ez egy kis projekt - a kész karkötő súlya kevesebb, mint 10 gramm gombokkal együtt) majd kell a megfelelő méretű horoghoz egy 4mm-es horgolótű és egy sokkal vastagabb kötőtű ( én 15 mm-est használtam)azaz seprű, innen kapta az öltés a nevét: seprű öltés. Ha vastagabb a "seprű" annál hosszabb lesz a csipke mintája.
1. lépés . 15 láncszem és vedd fel a "seprűt".





2. lépés . Húzza ki a hurkot a horogra, és helyezze át rajta a seprűt. A következő képek megmutatják a lépéseket:








3. lépés . Miután elkészült az összes láncszem akkor 15 hurkok van a seprű körül.



4. lépés . Fogja meg a fonalat a két újjával a képen látottak szerint és helyezze a horgolótűt az első 5 hurok alá.Húzza át a fonalat a horgolótűvel és készítsen egyetlen hurkot.  









5. lépés. * Helyezze be a horgolótűt az összes 5 hurkok alatt, majd a fonal felett készítsen egy horgot, és húzza át mind az 5 hurkon.  * Ismételje még 4-szer (5 öltés összesen).

6. lépésNyomja meg felfelé ezt  az  5 hurkot és a végén vegye ki  a seprűből.



7. lépésIsmételje meg az 5. és 6. lépést a következő csoportban lévő 5 hurkon.



8. lépés . Ismételje meg az 5. és 6. lépést az utolsó 5 hurkon és távolítsa el a munkát a seprűről.



Ugye ez- nem úgy néz ki mint fent látott fotókan az a szép csipke? Nem kell aggódni - vegye fel a munkát, és tartsa függőlegesen, így a kezdő lánc az egyik kezében lesz és az egész sor ahol befejeződik ott kezdődik majd a másik.



Húzza ki ezeket a sorokat egymástól, hogy lássa a szép seprű öltéseket. Nem kell óvatosan a munka meglehetősen szilárd és képes ellenállni néhány húzogatásnak. 



Úgy néz ki, sokkal több ez, mint 1 teljes sor, pedig ez csak 15 öltés.
9. lépés . húzd ki a munkát és készíts hurkot majd tedd körbe a seprűt, mint a 2. lépésben. Csakúgy, mint a 2. lépésnél  készítsen 15 hurkot  a seprű köré a kötőtű segítségével.









A sor végén újra van 15 hurkok a seprű körül..
10. lépés . Ismételje meg a 4-8. lépéseket a következő sorban.
Folytassa ezt a folyamatot pár sorban és miután  elkészül néhány sorral a munka valahogy így fog kinézni.
Az oldalakat elnézve úgy tűnik ennél az első  munkánál a másik oldal  finomabb és csipkésebb lett valamiért.



Készítsünk még hozzá sorokat, egészen addig amíg  a karkötő tökéletesen illeszkedik a csuklója körül. Nekem 9 sor kellett. Rögzítse a végén láncöltéssel a szemeket.
Lehet hozzá horgolni egy másik sort is hogy laza legyen a karkötő, de az a lényeg, hogy inkább legyen kényelmes és a gombok néznek jól ki, és  viseld majd kifelé. A gomb lyukak az első csipkesor lesz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése